ZÁHADNÁ SEVERNÁ KÓREA

MILOŠ PROCHÁZKA

utorok 5. júna, 16.30

zasadačka Filozofického ústavu SAV
Bratislava, Klemensova ul. 19, 4. posch.

Prednáška k téme – Aká je dnešná severokórejská spoločnosť? Ako žijú bežní Severokórejčania?

Dnes je Severná Kórea označovaná mnohými svetovými politikmi (médiá nevynímajúc) ako „darebácka“ a „nepredvídateľná“ krajina.  Vo svojej snahe zviditeľniť sa  je vnímaná ako pravý opak svojho južného suseda. Je to ekonomicky zruinovaná, politicky neúspešná, neprestížna krajina, ktorá svojich vlastných obyvateľov drží izolovaných od okolitého sveta. Vďačí za to najmä desaťročia zakonzervovanému a ideologicky podmienenému režimu, ktorý doteraz odmietal akékoľvek snahy o reformy, či už politické, ekonomické, alebo spoločenské.

V prípade KĽDR došlo za posledné tri desaťročia viackrát k predpovedi pádu severokórejského režimu. Niektorí akademici, pozorovatelia, bývalí poradcovia zaoberajúci sa Severnou Kóreou, či dokonca utečenci z KĽDR predpovedali jeho pád už veľakrát. Na druhej strane sa vytvorila skupina tých, ktorí mali protichodný názor  a doteraz tvrdia, že severokórejský režim vykazuje vysoký stupeň stability a nepredpokladajú jeho zmenu v najbližšej budúcnosti.

Čo však severokórejská spoločnosť? Severokórejčania boli severokórejským režimom starostlivo chránení pred akoukoľvek zmenou. No kvôli nepružnosti a neefektívnosti režimu, neschopného učiniť potrebné kroky k transformácii, boli prinútení prispôsobiť sa zmeneným podmienkam. V akom stave sa teda momentálne severokórejská spoločnosť nachádza? A ako žijú bežní Severokórejčania?